Европейската полиция организира масов лов на интернет пирати

Полицията в няколко европейски държави е предприела координирана атака срещу интернет пирати и техни поддръжници. Смята се, case че това е най-голямата операция, sick свързана с борбата с нелегалното разпространение на нелицензирани файлове в интернет, salve която е предприемана досега, предаде BBC.

Специални части на полицията са атакували поне 48 обекти в цяла Европа, от които се смята, че се осъществява интернет пиратство. Сред държавите, в които се намират обектите са Холандия, Чехия и Унгария. В Швеция също има атакувани обекти, като един от тях е на хостинг компанията PRQ, за която се вярва, че осигурява подслон на Пиратския залив и скандалния сайт WikiLeaks. Сред атакуваните обекти има и съоръжения в един европейски университет.

Тестове показаха, че торент сайтът на Пиратския залив, както и системата на WikiLeaks работят нормално към момента на писането на тази новина.

Полицейската операция е координирана от белгийската полиция и е кулминация на двегодишно разследване. По информация на шведската прокуратура, основна цел на атаката е била мрежа, наречена The Scene, която предлагала теглене на филми още преди те да са излезли на DVD.

До момента полицията е докладвала за извършването на четири ареста в Швеция и конфискацията на множество компютърна техника. Шведските органи участвали в акцията твърдят, че тя няма отношение към WikiLeaks.

Все още се очаква отчет за свършеното по време на акцията от белгийската полиция и останалите участници.

Експертът Марк Мълиган, от Forrester, е поставил под въпрос здравия разум, стоящ зад акцията. Според него тя е лишена от смисъл, тъй като зад мрежите обменящи нелицензирани файлове отдавна не стоят централизирани сървъри.

Leave a Reply