Революционна технология превръща мислите в реч

Екип от най-изявените учени на Университета в Юта откриха уникален метод, tadalafil който би могъл да превърне човешките мисли в реч. Революционната технология ще даде възможност дори на хора с тежки заболявания като парализа отново да комуникират с околните.

Американските изследователи създадоха малки микроелектроди, които се закрепват между черепа и мозъка на пациента, но за разлика от досега използваните електроди, не навлизат в мозъка, а стоят само на неговата повърхност и записват мозъчните сигнали. За първи път уникалната технология е изпробвана върху пациент, страдащ от чести епилептични пристъпи. Екипът от учените на Университета в Юта записвали мозъчните сигнали на доброволеца, докато го карали да изрича думи от типа на „да и не”, „топло и студено”, “повече и по-малко” и други подобни. Когато сравнявали тези двойки думи с мозъчните сигнали, учените ги свързвали с успех от почти 90%, което е голяма крачка напред. Когато се опитали да идентифицират всичките 10 двойки наведнъж обаче ефективността силно спаднала – чак до 28 – 48%.

Въпреки тези данни изследователите са оптимистично настроени и смятат, че са способни да усъвършенстват технологията си. Според американските учени чрез тези сигнали в бъдеще ще стигнем до етап, в който ще имаме възможност да разберем какво точно се опитва да каже човекът, страдащ от тежки заболявания като парализа. Някой ден могат да се измислят устройства, които да четат тези сигнали от човешкото съзнание чрез електродите и да превръщат мислите на напълно неми хора в реч. Разбира се, дотогава има още много време и много работа да се свърши. Засега екипът на Университета в Юта се фокусира върху разработването на по-големи и максимално ефективни микроелектродни мрежи, които безпроблемно да черпят повече информация директно от мозъка.

Leave a Reply