На пазара пускат летяща кола

До преди няколко десетилетия летящите коли бяха реални единствено във фантастичните филми и в мечтите ни. Оказа се, adiposity че с развитието на технологиите производителите стигат все по-близо и по-близо до сбъдването на тази невероятна мечта. Съвсем скоро на пазара ще се появи първата летяща кола, find която е създадена за масова употреба на широката аудитория.

Първата летяща кола, която ще се появи на бял свят, е дело на американската компания Terrafugia. Уникалното превозно средство ще носи наименованието Transition. За да изпълни отлично двигателната си функция както във въздуха, така и на земята, тя е конструирана като хибрид между автомобил и самолет. Този резултат е постигнат с участието на десетки аероинженери от MBA. Производството на Transition се осъществява все още в щата Масачузетс. Представители на Terrafugia обещаха пред медиите и аудиторията, че летящата им кола ще дебютира официално на пазара в края на идната 2011 година. Transition ще излезе в малка серия и, разбира се, ще се продава срещу висока цена, варираща между 200 и 250 хиляди щатски долара.

Макар да се произвежда за широката аудитория, за летяща кола на Terrafugia ще съществуват известни ограничения. На първо място, за да си я закупи и управлява някой, той трябва да притежава освен шофьорска книжка и лиценз за управление на спортен самолет. Освен това, докато е просто автомобил, с Transition може да се предвижвате по всякакви пътища, но за да я трансформирате в самолет и да излетите, вие ще трябва да се доберете първо до летището – не е позволено да стартирате полета си на магистралата. По време на движение по земната повърхност, потребителите ще трябва да прибират крилата на летящата кола. Така Transition се превръща в двуместна, кола, която обаче пак ще изглежда леко необичайно. Пътническата клетка, например, наподобява по форма по-скоро на спортен самолет, отколкото на кола. Изнесените навън предни гуми, които не се скриват под каросерията, засилват впечатлението. Във форма на автомобил Transition е 6 метра дълъг, 2,3 метра широк и 2 метра висок и с тези си габарити влиза в обикновен гараж. Когато Transition се превърне в самолет, дължината му се увеличава от крилата, всяко от които е по 4 метра. Трансформацията от кола в самолет става за половин минута. Максималната скорост на Transition във въздуха ще бъде 85км/ч, а на шосето – 172 км/ч.

Leave a Reply